Élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakítása, átalakítása, optimalizálása, élelmiszeripari tevékenység ellenőrzése, értékelése.
Mi a HACCP?
A HACCP a Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok kifejezés angol megfelelőjének rövidítése.
A HACCP az élelmiszerek előállításával, fogyasztásra való elkészítésével, felszolgálásával kapcsolatos tudományos és gyakorlati ismeretekre épülő módszeres megközelítés, amely a veszélyek megelőzésén alapuló hatékony élelmiszerbiztonsági rendszer létrehozását és működtetését segíti elő.
Vonatkozó jogszabály:
2008. évi XLVI törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről,
4/1998.(XI.11) EüM rendelet: az élelmiszerekben előforduló mikrobiológiai szennyeződések megengedhető mértékéről
62/2003. (X.27.) EszCsM r. az élelmiszer eredetű megbetegedések esetén követendő eljárásokról,
62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek elõállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeirõl,
49/2014. (IV. 29.) VM rendelet az élelmiszerekben előforduló egyes szennyezőanyagokra és természetes eredetű ártalmas anyagokra vonatkozó határértékekről, valamint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő egyes anyagokkal, tárgyakkal kapcsolatos követelményekről,
79/2016. (XII. 12.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló egyes rendeletek módosításáról
34/2018. (XII. 3.) AM rendelet az élelmiszer-vállalkozás működéséhez szükséges szakképesítésekről
A HACCP rendszer bevezetésénél meg kell alkotni azt a szabálykönyvet, mely pontosan meghatározza az élelmiszerek, valamint az alapanyagok tárolásának, feldolgozásának szabályait, meghatározzák azokat a kritikus pontokat, melyek jelentősek az élelmiszer minőségére.
Élelmiszerrel foglalkozók felelősége és kötelessége:
- biztosítania kell, hogy az élelmiszer előállítását és forgalmazását higiénikusan és biztonságosan végezzék,
- át kell tekintenie tevékenységét és meg kell határoznia, hogy ennek során keletkezhetnek-e olyan kémiai, fizikai, biológiai hatású anyagok vagy bekövetkezhet-e az élelmiszer olyan állapotváltozása, amely károsíthatja a fogyasztó egészségét, és ezek melyik lépésnél következhetnek be,
- megfelelő szabályozó intézkedéseket alkalmaz annak érdekében, hogy a veszélyek bekövetkezésének kockázatát elfogadható szintre, a lehető legkisebb méretűre csökkentse.
Amiben segíteni tudjuk
Dokumentáció:
- elkészítjük Önnek a HACCP kézikönyvét
- elkészítjük a szükséges formanyomtatványokat
- elvégezzük a munkavállalók élelmiszerbiztonsági oktatását
- elvégezzük az élelmiszerbiztonsági ellenőrzését, feltárjuk a gyenge, sebezhető pontokat
Tanácsadás, tervezés:
- módosítjuk a jelenleg használt formanyomtatványokat, hogy a munka menetéhez és az előírásokhoz jobban igazodjon
Folyamatkísérés:
- ellenőrizzük az élelmiszerkészítési tevékenységét,